UDRUGA „LESINA IZ SANTA MARIA DI SALA U POSJETU HVARU

Svečani prijem u načelnikovoj sobi u Arsenalu upriličen je prošloga vikenda za članove udruge „Lesina“ iz bratimljenog grada Santa Maria di Sala iz Regije Veneto, na čelu s predsjednikom udruge Paolom Bertoldom, nekadašnjim gradonačelnikom koji je bio jedan od zaslužnih za bratimljenje 2009. godine. U ime opravdano odsutnog gradonačelnika Rikarda Novaka pozdravila ih je Katija Vučetić, voditeljica Odsjeka za kulturu i odnose s javnošću, a sastanku su prisustvovali i predstavnici Zajednice Talijana Hvara, predsjednica Alessandra Tudor i dr. Mateo Tudor, čija je obitelj bila inicijator bratimljenja te su još uvijek snažna spona u povezivanju Santa Marija di Sala i Hvara.

Tom prigodom predsjednik Paolo Bertoldo uručio je pozdravno pismo gradonačelnice Natascie Rocchi i poklon Gradu Hvaru, reljef u drvu umjetnika Gianpietra Vanina, uz želju da i ovaj posjet bude nova prilika da se obnovi i dodatno učvrsti veza koja povezuje naša dva grada.

Osobit interes za nastavkom povezivanja na kulturnoj razini istaknuo je arhitekt i sveučilišni profesor Marino Zancanella, organizator međunarodne izložbe suvremene umjetnosti u Santa Maria di Sala na kojoj su u svibnju ove godine studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Splita predstavili hvarsku crkvu i samostan sv. Marka. Među članovima udruge kojoj je glavni cilj njegovanje talijansko-hrvatskih odnosa bio je i profesor hrvatskog jezika Gilberto Pegoraro, koji u Santa Maria di Sala vodi tečajeve hrvatskog jezika te se i na takav način pridonosi boljem razumijevanju i poznavanju talijanske i hrvatske kulture.

Uz obilazak zgrade Arsenala i kazališta te upoznavanje s obnovom monumentalnog spomenika baštine izgrađenog u doba Republike Venecije, gosti su tijekom svog boravka posjetili i sv. Marak te prisustvovali 14. Fešti forske pulene svjedočeći promociji bogate maritimne baštine Hvara.

Već krajem ovog mjeseca delegacija Hvara putuje u Santa Maria di Sala gdje će klapa Bodulke 25. listopada održati cjelovečernji koncert, a Dječji vrtić „Vanđela Božitković“ uz posjet osnovnoj školi i dječjem vrtiću predstaviti i slikovnicu o hvarskim znamenitostima „Hvaroplov“ prevedenu na talijanski i engleski jezik, čime se nastavlja osnaživanje spona dvaju prijateljskih gradova.

 

 

 

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO