Privatnom inicijativom pacijentima Hvara javnozdravstvena usluga dostupna i na otoku

Kako smo sredinom srpnja i najavili, javnozdravstvena usluga vađenja krvi za analizu u Odjelu za laboratorijsku medicinu KBC-a Split od sada je dostupna i pacijentima u Hvaru.

Projekt je pokrenut zahvaljujući inicijativi privatne Zaklade Vera i dr. Matko Miličić – Maleško koja će ga i dalje financirati, a realiziran je u suradnji s Domom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije i Gradom Hvarom. Usluga obuhvaća vađenje krvi za bolničku analizu najčešće traženih pretraga: tumorskih biljega (AFP, CEA, CA125, CA15-3, CA19-9, CYFRA 21.1, PSA, fPSA), hormona (spolnih hormona, hormona štitnjače, hormona rasta, β-HCG), vitamina (folna kiselina, vitamin B12, ukupni 25-OH vitamin D), biomarkera NT-proBNP te minerala i enzima (kalcij i ionizirani kalcij, fosfor, LDH, magnezij, klor). Za ostale pretrage, za koje nije prihvatljiva vremenska odgoda analize krvi, pacijenti će biti upućeni u Split.

Zahvaljujemo Zakladi Vera i dr. Matko Miličić – Maleško čiju objavu prenosimo u cijelosti.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Privatnom inicijativom pacijentima Hvara javnozdravstvena usluga dostupna i na otoku

Od danas je na Hvaru dostupna usluga vađenja krvi za analizu u Odjelu za laboratorijsku medicinu KBC-a Split, što će značajnom broju pacijenata olakšati život na otoku bez potrebe za odlaskom na kopno.

Pacijentima će se krv uzorkovati u gradu Hvaru, u ambulanti na Pjaci dvaput tjedno, utorkom i četvrtkom, u terminu 6:00-7:30 sati, potpuno besplatno i bez prethodnog naručivanja. Nakon što pacijent dobije uputu svog liječnika obiteljske medicine da je postupak moguće obaviti u Hvaru, dobit će isprintanu uputnicu koju mora ponijeti na vađenje krvi.

Na ovaj način vadit će se krv za bolničku analizu najčešće traženih pretraga: tumorskih biljega (AFP, CEA, CA125, CA15-3, CA19-9, CYFRA 21.1, PSA, fPSA), hormona (spolnih hormona, hormona štitnjače, hormona rasta, β-HCG), vitamina (folna kiselina, vitamin B12, ukupni 25-OH vitamin D), biomarkera NT-proBNP te minerala i enzima (kalcij i ionizirani kalcij, fosfor, LDH, magnezij, klor). Za ostale pretrage, za koje nije prihvatljiva vremenska odgoda analize krvi, pacijenti će biti upućeni u Split.

Projekt je pokrenula privatna Zaklada Vera i dr. Matko Miličić – Maleško koja će ga i nadalje financirati, a realizaciju omogućuje Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije (DZ SDŽ) nabavom repromaterijala za uzorkovanje (epruvete i ostalo), prijevozom krvi do trajekta i katamarana, preuzimanjem krvi u Splitu te dostavom u laboratorij KBC-a Split.

Gradonačelnik Rikardo Novak aktivno se uključio u ovaj projekt te je njegovom odlukom Grad Hvar kupio laboratorijski uređaj – centrifugu vrijednu 11.000 eura, neophodnu u hvarskoj ispostavi medicinsko-biokemijskog laboratorija DZ-a SDŽ za pripremu krvi za transport.

Zbog propisanih vremenskih intervala za analize i ograničenog kapaciteta laboratorija, dnevno će se obraditi do 50 pacijenata. Ukoliko ih ipak dođe veći broj, medicinske sestre će nastojati primarno riješiti one s udaljenijih lokacija i/ili one sa zdravstvenim prioritetom (onkološke bolesnike, teško pokretne itd.)

Dosadašnji način vađenja krvi isključivo za analizu u Medicinsko-biokemijskom laboratoriju Doma zdravlja ostaje nepromijenjen te će ga i nadalje provoditi medicinske sestre u ordinacijama obiteljske medicine. Svim pacijentima kojima će trebati analiza krvi i u bolničkom laboratoriju i u laboratoriju Doma zdravlja, zahvaljujući ovom projektu istovremeno će se moći  izvaditi krv za oba laboratorija i tako eliminirati potreba da se pacijentima dvaput i na različitim mjestima vadi krv.

 

———-

Zaklada Vera i dr. Matko Miličić – Maleško osnovana je 2022. godine s ciljem pružanja potpore pravnim i fizičkim osobama za poticanje i promicanje kulturno-umjetničke, znanstvene, obrazovne, zdravstvene ili druge društvene djelatnosti kojom se promiče opća korist i djelovanje za opće dobro. U svom radu Zaklada je orijentirana na lokalnu zajednicu, prvenstveno otoke Hvar i Korčulu, a osobito na povećanje razine zdravstvene usluge na tim otocima.

Zahvaljujući inicijativi svog osnivača, Hvaranina i ortopedskog kirurga dr. Matka Miličića, Zaklada je u protekle dvije godine financirala više od 150 dolazaka liječnika-specijalista u Hvar (reumatolog, kardiolog, nefrolog i ortoped) koji su odradili više od 2.200 pregleda, potpuno besplatnih za otočke pacijente. Gotovo isti broj dolazaka liječnika i pregleda pacijenata obavljen je i u Korčuli i Veloj Luci (gastroenterolog, otorinolaringolog, hematolog, pedijatrijski pulmolog i dermatolog) što također financira Zaklada. Tako pacijenti ne moraju ovu razinu zdravstvene usluge tražiti na udaljenom kopnu od kojeg su ponekad u potpunosti odsječeni zbog loših vremenskih uvjeta.

Zaklada je u potpunosti financirana vlastitim sredstvima osnivača i jedina je zaklada sa sjedištem u Hvaru.

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO