In memoriam: Ivica Novak Longin

U 66. godini života noćas je iznenada preminuo Ivica Novak Longin, dugogodišnji direktor gradskog trgovačkog društva Komunalno Hvar.

Više od 30 godina njegovog rada i upravljanja gradskom tvrtkom obilježilo je kontinuirano unaprjeđivanje i ulaganje u sustav odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada na području grada Hvara, često svrstavajući Hvar među pionire u područjima gospodarenja otpadom te primjene tehnoloških inovacija u području odvodnje otpadnih voda. Od realizacije kapitalnih projekata do svakodnevnog održavanja čistoće, velika je uloga Komunalnog Hvar u postavljanju našega grada visoko na ljestvici uspješnih turističkih gradova ugodnog življenja.

Ivica Novak rođen je 8. 4. 1958. godine, nakon školovanja u Hvaru završio je Višu pomorsku školu u Splitu 1980. sa zvanjem inženjera pomorskog prometa te je kao kapetan duge plovidbe „tukao more“ do povratka u Hvar početkom devedesetih. U turbulentnim godinama stvaranja naše hrvatske države uz aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu, u kolovozu 1991. postaje direktor gradskog trgovačkog društva, tadašnjeg Poduzeća komunalnih djelatnosti Hvar, kojem je bio na čelu do trenutka iznenadne smrti, samo 10 dana prije odlaska u mirovinu.

Značajan je njegov doprinos razvoju poslovanja gradske tvrtke i praćenju trendova na europskoj i svjetskoj razini, uz neprestano balansiranje između cjelogodišnjih potreba građana i iznimno zahtjevnih komunalnih i infrastrukturnih izazova turističke sezone. Sve to pratio je i njegov profesionalan i ljudski odnos prema zaposlenicima i građanima našeg grada.

Od 1999. do 2006. godine tvrtka Komunalno Hvar uspješno je realizirala iznimno važan projekt rekonstrukcije glavnog kolektora otpadnih voda grada Hvara, sufinanciran od strane Svjetske banke.

Grad Hvar jedan je od prvih gradova koji je započeo suradnju s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske, potpisavši Ugovor o korištenju sredstava za neposredno sudjelovanje Fonda u sufinanciranju programa sanacije, nakon velikog požara na gradskom odlagalištu komunalnog otpada Stanišće 2006. godine. Ta suradnja traje i danas.

Od 2008. do 2012. godine trajala je realizacija izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Hvara s ispustom u more u uvali Vira u sklopu „Jadranskog projekta“, u kojem je Grad Hvar također bio među prvim gradovima koji su prepoznali važnost i potrebu ekološkog pristupa u zbrinjavanju otpadnih voda.

U svibnju 2018. Grad Hvar bio je opet među pet prvih gradova u Hrvatskoj koji su implementirali novi sustav prikupljanja i razvrstavanja otpada sukladno propisima EU, novom Zakonu o održivom gospodarenju otpadom te Vladinoj Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Dugo najavljivan i iščekivan projekt izgradnje novog gradskog groblja konačno je pred realizacijom, a upravo je direktor Ivica Novak Longin od Grada Hvara preuzeo obvezu dovršetka i u ožujku 2023. stavio potpis na ugovor o izgradnji s izvođačima, kao završni veliki projekt svog mandata prije mirovine u koju je trebao otići u veljači ove godine. Na žalost, nije je dočekao.

Na kraju možemo reći samo hvala, Ivice, i neka ti je laka hvarska zemlja. Obitelji izražavamo iskrenu sućut.

Posljednji ispraćaj Ivice Novaka Longina bit će u utorak, 23. siječnja, u 15.30 sati, na gradskom groblju u Hvaru.

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO