IZGUBILI REGATU, ZA SVE IM JE KRIV GRAD HVAR?

S ciljem informiranja javnosti, a zbog opetovanog prozivanja Grada Hvara za nedostatak podrške od strane uprave JK Zvir koja je, kako doznajemo, iz drugih razloga izgubila tradicionalnu Novogodišnju regatu za optimiste, uz odgovor u tekstu objavljujemo i dokumente koji su jučer poslani novinarki portala Dalmacija Danas.

Iz nekog razloga iz odgovora Grada Hvara na portalu izbačena je činjenica koja baca posebno svjetlo na hvarski apsurd: predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Hvara (koja raspisuje natječaj za raspodjelu sredstava iz proračuna Grada) od osnivanja u studenom 2019. do svibnja 2022. godine bio je Nikša Ive, tajnik JK Zvir. Na odluke Izvršnog odbora, koliko nam je poznato, JK Zvir se nije žalio.

Nikša Ive i predsjednik JK Zvir Tonči Buzolić (koji je od kraja 2023. član Izvršnog odbora Zajednice), već više od desetljeća najglasniji su u optuživanju svih gradskih vlasti za nedovoljnu podršku, bez obzira na iznose i logistiku koja ih je cijelo to vrijeme pratila.

Uprava kluba bila je glasna i nezadovoljna i 2019. kada je za rad kluba preko natječaja Grada Hvara dobila ukupno 400 tisuća kuna, više nego ijedna sportska udruga u gradu. Glasni i nezadovoljni su i sad, kada za 2024. godinu, iz proračuna Grada od 300 tisuća eura za Zajednicu (što je povećanje od 88 posto u odnosu na lani), 80 tisuća ide za izgradnju društvenih prostorija JK Zvir s javnim WC-om.

Žalosno je što JK Zvir, jedna od udruga najizdašnije financirana novcima poreznih obveznika, godinama svojim neutemeljenim prozivanjem i manipulacijom u medijima srozava ugled čitave Zajednice i time omalovažava sve ostale udruge koje vrijedno i profesionalno rade s djecom i sportašima, većina s mnogo manjim iznosima na raspolaganju, iako i oni imaju gostovanja i natjecanja van otoka.

I još jedan ispravak navoda predsjednika JK Zvir u tekstu Dalmacija Danas: najavljeno Prvenstvo Hrvatske u klasi Melges ne organizira Grad Hvar.

U nastavku objavljujemo odgovor, potkrijepljen dokumentacijom.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Poštovana,

zahvaljujemo na Vašem upitu i interesu.

Nastavno na vaš telefonski razgovor s gradonačelnikom, dostavljamo odgovor Grada Hvara: navod da „već zadnjih par godina izostaje podrška Grada Hvara u organizaciji same regate“ nije točan, ni u financijskom ni u organizacijskom/logističkom smislu. Argumentacija je u nastavku i u privitku.

Sukladno zakonskim propisima, od 2020. godine sva sredstva predviđena u proračunu Grada Hvara za javne potrebe u sportu ugovorom se prenose na Zajednicu sportskih udruga grada Hvara koja raspisuje Javni poziv za prijavu projekata i programa te se odlukom Izvršnog odbora Zajednice, prema prijedlogu Povjerenstva Zajednice te kriterijima o radu sportskih udruga, sredstva raspodjeljuju prijavljenim udrugama. Koliko nam je poznato, na odluke Izvršnog odbora nije bilo prigovora od strane JK Zvir.

Dokumentaciju dostavljamo u privitku, a dostupna je i na stranicama Zajednice: https://www.zsugh.hr/

Zadnja godina u kojoj je Grad Hvar raspisivao Javni poziv za udruge u sportu bila je 2019., kada je JK Zvir dodijeljeno ukupno 400 tisuća kuna (200 tisuća za Novogodišnju regatu i 200 tisuća za redovnu djelatnost). U 2018. godini ukupan iznos bio je 355 tisuća kuna (195 tisuća za Novogodišnju regatu i 160 tisuća za redovnu djelatnost).

U 2022. Izvršni odbor Zajednice dodjeljuje JK Zvir 176,978.52 kuna, od toga (prema prijavljenim programima) 132,025.98 kuna za redovnu djelatnost, 44,952.54 kuna za Školu jedrenja, te još 20.000 kuna dodatka neraspoređenih sredstava na kraju godine, što znači ukupno 196,978.52 kuna (26,143.54 eura).

U 2023. Izvršni odbor Zajednice dodjeljuje JK Zvir ukupno 27.429,93 eura, od toga 25.518,26 eura za redovnu djelatnost, a 1,911.67 eura kuna za Školu jedrenja, te još 1.825,00 eura dodatnih neraspoređenih sredstava na kraju godine, što znači ukupno 29,254.93 eura (220,421.27 kuna).

Kako je vidljivo iz priloženih dokumenata, sredstva iz proračuna Grada Hvara za sportske udruge i rad Zajednice, osim u godinama pandemije, sustavno se povećavaju, a u 2024. iznose 300 tisuća eura.

Inače, predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Hvara od osnivanja u studenom 2019. do svibnja 2022. godine bio je tajnik JK Zvir Nikša Ive, a od prosinca 2023. jedan od članova novog saziva Izvršnog odbora je predsjednik JK Zvir Tonči Buzolić.

Što se organizacije na terenu tiče, svi zahtjevi za korištenje javnih površina te logističke pomoći u nadležnosti Grada za potrebe održavanja regata su odobravani, uz angažman gradskih komunalnih redara, gradskih tvrtki Komunalno Hvar d.o.o. i Nautički centar Hvar d.o.o., kao i drugih gradskih službenika. Udruzi su u nekoliko navrata ponuđeni gradski prostori za održavanje otvaranja i zatvaranja regate koje je JK Zvir za tu svrhu prestao koristiti od 2020. godine (iz nama nepoznatog razloga), a u 2022. nisu se odazvali ni na poziv gradskim udrugama za sudjelovanje u adventskom programu. Ove godine su se ponovno uključili, dogovoreno je da dodjela nagrada i zatvaranje regate održe na glavnoj pozornici na Trgu sv. Stjepana (bio je ponuđen i prostor Arsenala), što je i najavljeno u programu, da bi na kraju ceremoniju održali u prostorima JK Zvir, bez da su organizatore adventskog programa obavijestili o promjeni lokacije.

Zbog čega godinama preko medija i u kuloarima uprava JK Zvir širi dezinformacije i kontinuirano napada Grad Hvar nije nam poznato ni jasno, tim više što se radi o jednoj od najizdašnije financiranih sportskih udruga u gradu Hvaru (a i šire), a izvrsni rezultati kluba i jedne od najuspješnijih hrvatskih jedriličarki u klasi Optimist popraćeni su i objavama na društvenim mrežama Grada, zahvalnicama i javnim priznanjima Grada Hvara za uspjehe u sportu.

Ovim putem samo možemo izraziti žaljenje zbog takvog neutemeljenog i neargumentiranog stava i ponašanja uprave ove sportske udruge, koji, na žalost, traju već dugo.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Tekst na portalu Dalmacija Danas: https://www.dalmacijadanas.hr/na-hvaru-se-lome-koplja-oko-poznate-regate-izostaje-potpora-razgovarali-smo-s-predsjednikom-jedrilicarskog-kluba-ali-i-gradonacelnikom/

 

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO