25. listopada, Dan povijesnih kazališta Europe

Na inicijativu međunarodne udruge Perspectiv danas se obilježava Međunarodni dan povijesnih kazališta Europe, s ciljem promocije i očuvanja starih teatara te njihove integracije u suvremenu kulturnu ponudu.

Četiri godine nakon ponovnog otvaranja sa zadovoljstvom možemo reći da je hvarsko kazalište ponovno mjesto susreta s iznimnim dramskim i glazbenim ostvarenjima, središte kulturnih zbivanja našega grada te vrtlog svih emocija koje nam daruju i umjetnost i život.

Uz tisuće posjetitelja i brojne izvedbe za sve generacije, u ovoj 2023. godini u teatru smo predstavama hrvatskih nacionalnih kazališta svečano proslavili 50. obljetnicu znanstvenog skupa Dani hvarskog kazališta, slali su se u svijet radijski signali 26. Prix Marulića – Međunarodnog festivala igrane i dokumentarne radiodrame, 62. Hvarske ljetne priredbe održavale su se i na kazališnim daskama, filmska umjetnost gostovala je kroz „Kino u kazalištu“, a FORMAT – Festival malih formi izvedbenih umjetnosti ove je jeseni u najstariji teatar Europe donio suvremen kazališni izričaj.

U studenome sa zadovoljstvom najavljujemo „Pričigin na otocima“, glumit će se i pjevati i u tradicionalnoj Noći kazališta, a godinu ćemo zaokružiti božićnim izvedbama na zadovoljstvo svih ljubitelja dramske i glazbene umjetnosti.

Povodom Dana povijesnih teatara Europe, danas su vrata forskega teotra otvorena od 10 do 13 i od 16 do 18 sati. Pridružite nam se i zaronite još jednom u bogatu povijest Hvara i Hrvatske, u kojoj je upravo kazalište kolijevka kulture.

Hvarsko kazalište član je udruženja Perspectiv od 2003. godine zahvaljujući nastojanjima Muzeja hvarske baštine, odnosno tadašnje kustosice kazališta prof. Mirjane Kolumbić, da hvarski teatar iz 1612. bude priznat kao treće najstarije kazalište Europe te prvo otvoreno za sve građane, bez obzira na klasnu pripadnost.

Grad Hvar vodio je obnovu i restauraciju zgrade Arsenala s kazalištem više od dva desetljeća, a od ponovnog otvaranja 2019., hvarski teatar kroz čitavu je godinu istovremeno portal za putovanje kroz vrijeme i ogledalo naše zbilje.

 

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO