Izložba radova Alema Ćurina otvorena u galeriji Arsenal

otvorenje_Alem Ćurin - foto: Eduard Visković

Izložba „Hommage Alem Ćurin“ sa 88 radova ovog iznimnog autora otvorena je prošlog tjedna u galeriji Arsenal u organizaciji Grada Hvara, Udruge „Varbonj“ i Kantharos d.o.o., pred velikim brojem njegovih prijatelja, poštovatelja te članova obitelji.

Alem Ćurin (1953. – 2020.), ilustrator, strip-crtač, slikar, grafički dizajner, skulptor i pisac, rođenjem i adresom Splićanin, porijeklom s otoka Hvara, široj javnosti najpoznatiji je kao autor političkih ilustracija koje je objavljivao u tjedniku „Feral Tribune“ do njegovog gašenja i potom u tjedniku „Novosti“ te kao autor plakata za HNK Split i Splitsko ljeto.

Njegova prva profesionalna ljubav bio strip za koji je primio i međunarodne nagrade, autor je knjige o stripu „Egostriper“ objavljene 2012., bio je jedan od autora prvog hvarskog stripa Levandermana te uz Franu Petrića autor još jednog otočkog superheroja – starogrojskog Bevandermana. Ipak, većina njegovih stripova je ili neobjavljena ili izložena u galerijama.

Ovo je prva samostalna izložba njegovih radova u gradu Hvaru od 1982. godine, na kojoj su predstavljene sve faze njegovog stvaranja, dio stripova, djela iz rane slikarske faze, plakati te brojne ilustracije. Izložbu je otvorio gradonačelnik Rikardo Novak, a o autoru i njegovom djelu govorili su organizator i inicijator izložbe Frane Abramović iz Udruge „Varbonj“, umirovljeni viši kustos Muzeja hvarske baštine, prof. Marinko Petrić te kustos izložbe Damir Šalov koji je istaknuo: „Svo troje nas koji smo se u ovo upustili: Frane Abramović, inicijator projekta, snaga koja stoji iza svakog njegova detalja; Ana Kečkemet, autorica kataloga i nenadoknadiva pomoć u odabiru te moja malenkost, duboko i iskreno nosimo u sebi estetski sud da Alem Ćurin i njegovo djelo ne zaslužuju da budu zaboravljeni u suvremenoj hrvatskoj povijesti umjetnosti“ te pozvao struku da se konačno počne baviti Ćurinovim iznimnim opusom.

Izložba će biti otvorena u galeriji Arsenal do 11. kolovoza, a potom će biti postavljena u Starom Gradu, u kojem je, uz Split, Alem Ćurin živio i stvarao.

 

 

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO