Obavijest o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata

Prema Odluci Vlade RH o isplati jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata od 9. ožujka 2022. pravo na isplatu jednokratnog novčanog primanja imaju korisnici mirovine s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, zatečeni u isplati mirovine za mjesec ožujak 2022., i to:

– korisnici mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj, ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u Republici Hrvatskoj za ožujak 2022. godine ne prelazi iznos od 4.000,00 kuna i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja

– korisnici mirovine kojima se uz mirovinu ostvarenu u Republici Hrvatskoj isplaćuje i mirovina iz inozemstva*, ako im ukupno mirovinsko primanje ostvareno u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu ne prelazi iznos od 4.000,00 kuna

– korisnici mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj, koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu.

*države s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti (države EU-a, EGP-a i Švicarska Konfederacija)

 

Korisnici kojima se ukupno mirovinsko primanje isplaćuje iz Republike Hrvatske i nisu ostvarili staž u inozemstvu ne trebaju dostavljati dokumentaciju/zahtjev te će im se jednokratno novčane primanje isplatiti automatski.

Dokaz o visini inozemne mirovine trebaju dostaviti:

– korisnici mirovine kojima se uz mirovinu ostvarenu u RH isplaćuje i mirovina iz inozemstva, iz država s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju i/ili koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti

– korisnici mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu.

Dokaz o visini inozemne mirovine moguće je dostaviti putem online obrasca ili popunjavanjem Tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica će se moći predati osobno ili poslati poštom na adrese područnih službi/ureda/ispostava HZMO-a prema mjestu prebivališta do 30. lipnja 2022.

Dokazom o visini inozemne mirovine smatra se:

– potvrda banke/izvadak bankovnog računa s vidljivom svotom inozemne mirovine za ožujak 2022. u netoiznosu ili

– potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2022. u netoiznosu

Korisnici hrvatske mirovine koji su ostvarili staž u inozemstvu, a ne primaju mirovinu iz inozemstva na Tiskanici ili online obrascu moraju označiti polje – Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu.

 

Tiskanicu možete preuzeti OVDJE.

Više informacija na stranicama HZMO-a.

 

A4-energetski-dodatak-25-03-2022-page-001

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO